2 Temmuz 2011 Cumartesi

Emzik bırakma maceramız sıkıntısız atlatıldı!




Emzik bırakma-1

(Pazartesi-27 Haziran-Siteye yazdıklarımdan alıntılar)

Ağlama krizi ve memesiz uyku

Emzik bırakma uğraşımızda malum Ela'ya bir hikaye arıyordum. Aradığım figüranı bir gün önce gittiğimiz parkta bulmuş oldum. Annemlerin oradaki parkta iki minik civciv sevmişti.
Hazır yıllık izin almışken bu hafta bu işi halletmeye karar verdim. Pazartesi sabah uyandığında TV'de bir bebeğin ağzında meme gördü ve hemen emziğini istedi. Gittim hemen kestiğim memeyi 'Ela sen büyüdün artık senin memen artık bu' dedim. İnceleyip, ağzına aldı ve hiç hoşuna gitmedi. Bana geri vererek 'bebenin' dedi:)) üzerine gitmedim. Öğlen 1 gibi uyutma çabaları başladı ve uyuturken hikaye anlatmaya başladım. 'Kızım hani parkta gördüğümüz civcivler vardı yaa onlar hem çok acıkmışlar hem de çok uykuları gelmiş (duygu sömürüsü yaparak ama:))  onlara senin memeni verdim. Ama onlar da ucunu biraz yemişler' diye hikaye anlattım. Hiç tepki vermedi ama dinledi. Bu arada memesini bir çıkarıyor bir takıyor..
Derken Ela sultan ben evde olduğum için midir, yoksa memesini beğenmediği için midir bilmiyorum bi türlü öğlen uykusuna dalamıyor. Zaten normalde de çok zorlanıyordu. Neyse öğleden sonra saat 5'e kadar uyuyamadı. Uyku saati de geçince zıvanadan çıktı ve ağlama krizine girdi. Hiç bu kadar ağladığını hatırlamıyorum ama. Öyleki sallamak zorunda kaldık ve uyuttuk. 7 gibi uyandı. Akşam arabada kendi kendine hikayesini babasına anlattı, şok olduk:)) 'Memesine baka baka ödekk ısırmış' diye babasına anlattı :))
Gece ne yapacaz diye feci tırsıyordum. Akşam rutielimiz süt ve ardından meme şeklindeydi. Meme aklına gelmesin diye süt vermedim ve o da meme istemedi. Şok şok memesiz uyudu ve bütün gece uyanmadığı için memesini de istemedi:)) hehehe
ilk günümüz işte böyle geçti; önce ağlama krizi, sonra memesiz uyku..

Emzik bırakma-2



Kesik emzikli ikinci günümüz ağlama krizini saymazsak fena geçmedi. Gündüz yine istemedi, gün içinde aklına bile gelmedi. Fakat öğlen uykusuna geçmekte yine zorlandı. Ben evde olduğum için uyumadığını düşündüğüm için biraz dışarı çıktım, fakat yine işe yaramadı. Uyumadıkça saati kaçtıkça yine zıvanadan çıkan ela, en sonunda 3.30 gibi ağlayarak zar zor uyumuş..
O kadar ağlamışki akşam saat 6.30'da uyandı. Gece ise halasından dönüşte sütünü verdim, memesini istedi arabada. Fakat eve çıktıktan sonra aklına gelmedi. Gece ağlayınca verdim sadece.
Kesik emzikli meme hoşuna gitmese de işine yarıyor. İyi birşey mi kötü birşey mi yakında anlayacaz:)))

bu arada ördek ısırma hikayesinden hiç söz etmiyor artık. olayı benimsedi sanırsam:))

mücadeleye devam..

Emzik bırakma-3

3. günümüzde Ela çok rahattı. Hem bütün gün emzik sormadı hem de öğlen uykusuna çok rahat daldı. Fakat gün içinde hiç sormaması ben de şüpheler yarattı:)) O rahattı ama ben değildim; içine mi atıyor, dert sahibi mi ettim çocuğumu diye bütün gün hayıflanmakla geçti:))
Netekim gece yatarken de uyka arasında da hiç istemedi.

Bu sabah kalktığında ise maalesef tamamen unuttu, artık keyif almıyor diye emin olmaya başlamışken kalkar kalkmaz memesini aradı. Getirdim ama hatırlattım 'annecim hani ördekler ısırmıştı ya' dedim. Vermem dedi, sonra 'benim değil ördek' dedi kendi kendiyle çelişkiler yaşadı. Biraz sonra hemen unutturup elinden aldım zati..
 

Emzik bırakma-4

Emziksiz 4. günümüz fena geçmedi. sanırsam yavaş yavaş alıyor. Artık gün içinde istemiyor emziğini. Ya sabah kalktığında ya da süt içerse ardından gece istiyor.
Perşembe sabah kalkar kalkmaz memesini aradı. Getirdim ama hatırlattım 'annecim hani ördekler ısırmıştı ya' dedim. Veyymem dedi, sonra 'benim deeiil öyydek' dedi kendi kendiyle çelişkiler yaşadı. Biraz sonra hemen unutturup elinden aldım zati..
Gün içinde hiç istemedi. Akşam ise parktan dönerken süt içti ve ardından önce memesini istedi, fakat ısrar etmedi. 5 dk sonra tekrar isteyince verdim fakat arabadan inerken aldım ve bi daha vermedim. gece de istemedi...


iyi gidiyoruz iyi...

kesik emzik işe yarıyor kızlar... hadi bi cesaret edin siz dee!...
 

Emzik bırakma-5

 
Emzik maceramızın 5. gününü de olaysız geride bıraktık. Çok şükür biz bu işi sıkıntısız hallettik. Sıra geldi bezsiz bebeğe:)))
Cuma günü de bütün gün meme istemedi. Biz düğüne gideceğimiz için Ela'ya ilk defa bakıcısının kendi evinde bakmasına müsaade ettik. (Bu kararı almak pek zor oldu) Kahvaltı sonrasında gittiler. Öğlen uykusuna çok rahat dalmış. Akşam biz gidene kadar orada uyuduğu için gece de orada kaldı. İki kere uyanmış, ikinci uyandığında krize neden olmamak için memesini vermiş. Fakat sabah hiç sormamış..
Bu arada onu bırakmak çok zor geldi. Her ne kadar Ela sultan çok mutlu olsa da bana çok koydu...

Bundan sonra -an şartlarına bağlı olarak- bir krize neden olacağını düşünmezsem  isterse memeyi vermeyi düşünmüyorum.

Sıradakilere başarılar..

Mülkiyetçilik tavan, paylaşım sıfır! 

Ela son günlerde kesinlikle hiçbirşeyini paylaşmak istemiyor. Özellikle kendi yaşıtlarıyla oynarken inanılmaz derecede ‘ben’ merkezli oldu. Herşey kendisinin sanıyor. Bunun normal olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bir süredir Bekir ile evde Ela’ya paylaşmanın güzel bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Ama bunu direk elindeki alıp, diğerine vererek değil de paylaşımın güzel olduğunu söylüyoruz. Mesela evde tek olduğu için bunu oyuncaklar üzerinde uyguluyoruz. Ayrıca elindekini bize her verdiğinde abartarak seviniyoruz. Doğrudur umarım yaptıklarımız??
Mesela önceki akşam ahşap puzzle’nın oltasını kesinlikle pinokyo'ya vermedi.. vermemek için ağladı.
Empati yapmak ne zor yaa..

1-3 yaş arası özellikle 2 civarı, çocukların "benim" kavramını keşfetme dönemleriymiş. Onlara göre herşey onlarınmış. Önce sahiplenirlermiş. Dolayısıyla, bu yaş aralığındaki çocuğa "paylaş" dememek gerekiyormuş. Fakat biz direk paylaş demiyoruz, fakat paylaşmanın güzel olduğunu işliyoruz kafasına. Belki bi gün anlayacak:))

Biz bir de ayrıca "Sırayla oynama" kavramını öğretmeye çalışıyoruz. Oyuncağı için ağladığında "evet bu oyuncak senin şuanda oynayabilirsin, fakat daha sonra arkadaşına verebilirsin" diyoruz. Kreşte de böyle öğretiyorlarmış.

Kız bebeklerini hiç sevmiyor

Bu aralar özellikle kız bebeklerine çok gıcık oluyor. Babasının iki bebek macerası da başarısızlıkla sonuçlandı. Zeynep bebeğin elindeki biberonu vermedi diye kolunu çıkardı, diğer lahana bebeğin yüzüne bile bakmıyor. Üçüncü bebek sindrellaya karşı biraz daha sempatiyle yaklaşıyor. Kitabındaki bella'ya benzetti, fekat onunla da macera acı sonla bitti; yüzüne bile bakmıyor. Sanırım kıskanıyor:)))