27 Eylül 2011 Salı

Iraz'ın semineri

Serap'ın haftasonu Iraz'ın seminerinden anlattıklarıyla bi özet çıkardık. Tabii bunları bilmek değil uygulamak önemil olan..




1-      Çocuk yetiştirirken en önemli unsur tutarlılık, tutarlılık, tutarlılık. Anne-baba-bakıcı-bakan kişi ayni dilden konuşacak.
2-      2 yaş çocuğun paylaşması anormal zaten. Bırakın paylaşmasın. 3 yaşından önce paylaşmaz zati. Oyuncak için kavga ettiklerinde, bu elanın veya bu nevanın diyeceğiz.
3-      Atmak, fırlatmak, vurmak, yememek gibi hiçbir kötü alışkanlıklarını yanında konuşmayacağız. İyi yaptığı hiçbirşeyi abartmayacağız.
4-      2 yaş çocuğu artık kendisi yemek yemeli. Mama sandalyesini kaldırıp, kendi seviyemizdeki bi sandalyede yemek yemeli.
5-      Yerse yer yemezse yemez. Zorlama yok. Kendisi ne kadar yerse. Ama önemli olan bizler gibi masada yemek yemesi.
6-      Hayırlar kesin hayır olmalı. Bu konuda taviz yok, sınır belirlenmeli. Tolere edilecek olan herhangi bi davranışa ağzından hayır çıktıysa, dönülmeyecek
7-      Ama tolere edilebilecek herhangi bi davranışa baştan da hayır denmeyecek kesinlikle. Alan verilmeli, fırsat tanınmalı çocuğa.
8-      Kriz anlarında hepimizin bildiği gibi sakinleşmesini beklemek en doğrusu.
9-      Çocuk TV’yi kesinlikle izlememeli. Ama izleyecekse eğer dvd, cd değil TV izlemeli. Çünkü dvd-CD’yi baştan izleme imkanı bulunuyor, süre  uzuyor.
10-   Caillou çizgi filmler arasında evet en masum olanı. Fakat izletilmemesinde yarar var.
11-hep sorcaklar bu ne neden diye ya evet cevaplayın ama bir yerden sonra işin içinden çıkamazsanız sakın yalan atmasyon gercek olmayan bişey söylemeyin'' bilmiyorum''deyin yani dogruyu,hatta ''aa acaba neden öyle ki diye siz ona soru sorun,oda bilmiyorum diycek ve konu daha fazla uzatılmadan sonlancaktır'' herşeyi bilen idol bir anne baba değiliz hiç birimiz ve çocuğumuzun gözünde de öyle olmayalım...
12-çocuğunuza fırsat tanıyın,yapamzsın düşersin gibi söylemler özgüveni zedeler,mutlaka istediğini yapsın ama siz ona müdahale edebilecek kadar yakınında olun ,uzkta değil,dibinde değil.....                                                                                                                              
13-kriz anlarını önceden kestirebilmelisiniz ve erken müdahele  büyümesine engel olur...arkadaşıyla oynuyor ve  ''evet birazdan bu oyuncağı almak isteyecek belli dalaşcaklar oralarda olun,ilk reaksiyonda hemen müdahele edin ''bak bu elanın bebeği  ela isterse sen oynayabilrsin''kesin net kararlı bir dille...                                                                                                                                            
14-konuşurken oyun oynarken resim yaparken kısaca herşeyde çok önemli aynı seviyede olmak ve göz kontağı kurmak,bişey söyleyeceğiniz zaman çömelin veya kucağınıza alın göz göze gelin.. 
15- Asla asla yalan söyleme. Yapamayacağın hiçbirşey için söz verme.
16-Soyut şeylerden söz etme, anlamaz. Somut, elle tutular şeyler üzerine konuş, örnek ver..
17- Onu da yaptığın işlere dahil et. Mesela temizlik yaparken, bezelye ayıklarken onu da dahil et..

1 yorum:

  1. Kızım blog acmıssın haberimiz yok yahu:))Artık buradanda takip eder, bloggerlık hayatınızda basarılar dileriz:))

    YanıtlaSil